Historian havinaa: PORKKALAN LINTUVIIKKO 2021

PORKKALAN LINTUVIIKKO

17.–23.5.2021

Lintu- ja luontotapahtuma Kirkkonummella

Lintuviikon luennot järjestetään keväällä 2021 etätilaisuuksina ja ovat katseltavissa myös esityshetken jälkeen.

17.5. Markku Jämsä: Porkkalanniemen linnut

18.5. Marita Arvela: EU:n lintudirektiivi

19.5. Sami Karjalainen: Suomen leppäkertut

20.5. Mari Pihlajaniemi ja Heikki Eriksson: Linnut ja ilmastonmuutos

21.5. Riku Cajander: Rantojen laulavat linnut

22.5. Lisse Tarnanen: Hui käärme, mutta mikä?

26.5.-3.7. Olli Sakselan valokuvanäyttely kirjasto Fyyrissä

Lintuviikon järjestävät Kirkkonummen ympäristöyhdistys, Tringa ry. ja Kirkkonummen kunta. Voit lähettää luennoista ja tapahtumista tunnelmia ja palautetta tämän lomakkeen kautta.

Esittelyt Porkkalanniemen havainnointi- ja retkikohteista

Lintuviikolla

Lintuharrastaja Nico Niemenmaa esittelee Porkkalanniemen retkikohteita videoilla. Katso päivittyvät esittelyt Porkkalan lintupaikat -sivulta!

Ohjelma

Porkkalanniemen linnut

Maanantaina 17.5. klo 18.00

Kirkkonummelainen pitkän linjan lintuharrastaja Markku Jämsä kertoo Porkkalan linnuista ja lintupaikoista sanoin ja kuvin. Esityksessä perehdytään myös Porkkalan alueen lintujen esiintymiseen eri vuodenaikoina.

Kuvat: Markku Jämsä


EU:n lintudirektiivi, mikä se on?

Tiistaina 18.5. klo 18

Biologi Marita Arvela (Borearctia) on työskennellyt komission ympäristöpääosastolla lintudirektiiviin liittyvien asioiden kanssa. Hän kertoo lintujen suojelusta Euroopassa lintudirektiivin näkökulmasta katsottuna.

Kuva: Petri Ahlroth


Suomen Leppäkertut

Keskiviikkona 19.5. klo 18

Tietokirjailija ja luontovalokuvaaja Sami Karjalaisen kauniit ja hämmentävän yksityiskohtaiset kuvat leppäkertuista hänen vuonna 2020 ilmestyneestä kirjastaan Suomen leppäkertut.

Kuvat: Sami Karjalainen


Linnut ja ilmasto

Torstaina 20.5. klo 18

Miten pystymme lintuja tark­kailemalla päättelemään ilmastonmuutoksen vaikutuksista koko luontoon? Vuonna 2020 ilmestynyt kirja Linnut ja ilmasto (Mari Pihlajaniemi, Heikki Eriksson ja Aleksi Lehikoinen) on kertomus muutoksesta ja kaikista meistä sen keskellä. Mikään ei ole enää kuten ennen. Biologi ja toimittaja Mari Pihlajaniemi ja valokuvaaja ja lintuammattilainen Heikki Eriksson kertovat kirjan teemoista.


Rantojen laulavat linnut

Perjantaina 21.5. klo 18

Suomessa elävistä lintulajeista noin puolet elää erilaisten vesistöjen äärellä. Niiden lauluäänet on nyt koottuna yhteen kirjaan Rantojen laulavat linnut (Riku Cajander, Juha Sjöholm ja Tero Linjama), jossa esitellään noin 90 keskeistä lajia. Kirjasta kertoo Riku Cajander.

Kuvat: Riku Cajander


Hui, käärme, mutta mikä?

Lauantaina 22.5. klo 18

Näit käärmeen, muttet tunnistanut sitä? Käärmeiden värit ja kuviot vaihtelevat paljon, mutta kyyllä ja rantakäärmeellä on selviä tuntomerkkejä. Katsotaanpa ja opitaan, niin ei tarvitse arvuutella.

Luontokuvaaja, tietokirjailija Lisse Tarnanen kertoo käärmeistä. Hän on seuraillut vuosikausia käärmeiden elämää ja julkaissut yhdessä Jarmo Latvan kanssa aiheesta kaksi kirjaa, Suomen käärmeet ja liskot sekä Kiehtovat kyyt.

Näit käärmeen, muttet ole varma lajista?Facebookista löytyy vastaus. Suomen käärmeet ja liskot -sivustolla on oma ryhmä matelijoiden tunnistamiseen. Voit kysellä myös kaikenlaista muutakin kotimaisista käärmeistä ja liskoista.

Kuvat: Lisse TarnanenPorkkalan linnut valokuvanäyttely 26.5.-3.7.

Näyttelyn pääteemana ovat linnut, joita voi havaita Porkkalanniemellä. Kuvat Olli Saksela, Kirkkonummen ympäristöyhdistys. Näyttely on esillä Kirkkonummen pääkirjasto Fyyrissä, Kirkkotori 1.


Retket ja opastukset

Jos epidemiatilanne sallii, järjestämme osallistujamäärältään rajattuja opastettuja retkiä Porkkalanniemellä viikonlopun aikana.


Kuva: Olli Saksela

%d bloggaajaa tykkää tästä: