Historian havinaa: PORKKALAN LINTUVIIKKO 2022

PORKKALAN LINTUVIIKKO
Porkala fågelvecka

9.-15.5.2022

Prpgram på svenska: Porkala Fågelvecka

Lintu- ja luontotapahtuma Kirkkonummella

Lintuviikko järjestetään 9.-15.5.2022 esitelminä, retkinä ja tapahtumina.

Lintuviikon järjestävät Kirkkonummen ympäristöyhdistys, Tringa ry. ja Kirkkonummen kunta. Voit lähettää luennoista ja tapahtumista tunnelmia ja palautetta tämän lomakkeen kautta.

OHJELMA

Kaikissa sisätiloissa järjestettävissä tapahtumissa on voimassa maskisuositus. Maskeja on saatavilla järjestäjiltä.

Maanantaina 9.5. klo 11-13

Kirkkonummen tori, Kirkkotori 1

Lintuviikon avaus

Tervetuloa juttelemaan linnuista, luonnosta ja lintuharrastuksesta Kirkkonummen torille! Lintuviikon oppaita paikalla maanantaina päivällä sekä kiikareita ja kaukoputkia kokeiltavaksi..

Kuva: Olli Saksela

Maanantaina 9.5. klo 16-18

Fyyri-kirjaston lehtilukusalin kulma Kirkkotori 1

Miten aloitan lintuharrastuksen?
Partiolaisten ympäristöilta ja lintu- ja luontoaiheista kasvomaalausta

Tule juttelemaan lintuharrastuksesta Fyyri-kirjastolle. Paikalla on lintuharrastajia kertomassa, miten harrastuksessa pääsee alkuun, mitä välineita tarvitset ja mistä lajeista kannattaa aloittaa lintumaailmaan tutustuminen. Kirjastolla esillä lintuaiheista kirjallisuutta.

Uudenmaan partiopiiri järjestää samaan aikaan kirjaston ulkopuolella partio- ja ympäristöteemaista ohjelmaa niin pienille kuin vanhemmillekin. Katso tiedot Uudenmaan partiopiirin sivuilta!

Tervetuloa piipahtamaan aikuiset, lapset ja nuoret! Lapsille lintu- ja luontoiheisia kasvomaalauksia.

LUENNOT 10.-13.5

Tiistaina 10.5. klo 18

Kunnantalon Kirkkonummi-sali
Luennon tallenne tulee nähtäville kotisivulle.

Markku Jämsä
Porkkalan linnut ja maisemat

Porkkalanniemi on yksi Suomen parhaista ja monipuolisimmista lintualueista. Kuvapainotteisessa esityksessä paneudutaan Porkkalanniemen monimuotoisiin lintupaikkoihin ja niiden linnustoon. Linturetkeilyn voi hyvin yhdistää vaikuttavien merimaisemien katseluun tai luonnon tarkkailuun hienoissa kosteikko- tai lehtoympäristöissä

Markku Jämsä on Kirkkonummelainen pitkän linjan lintuharrastaja ja pidetty esitelmän pitäjä lintuviikolla.

Kuvat: Markku Jämsä

Tiistaina 10.5. klo 19

Kunnantalon Kirkkonummi-sali
Luennon tallenne tulee nähtäville kotisivulle.

Maija Karala
Kurkistus linnun mieleen

Mitä linnut tuntevat, kokevat ja ymmärtävät? Viime vuosina tiede on avannut hämmästyttäviä näkymiä lintujen aivoihin ja aisteihin.

Maija Karala on biologi, tiedetoimittaja ja kuvittaja, jota kiehtoo toisenlajisten eläinten mieli.

Keskiviikkona 11.5. klo 18

Kunnantalon Kirkkonummi-sali
Luennon tallenne tulee nähtäville kotisivulle.

Sari Holopainen
Vesiluonto muutoksessa – kuinka vesilinnut pärjäävät?

Suomen vesilintukannat osoittavat laajasti taantumisen merkkejä. Mitä vesiluonnossa on tapahtunut ja miten lajien väliset vuorovaikutukset voivat heijastua vesilintuihin? Esitelmässä pureudutaan muun muassa vieraspetojen aiheuttamiin pesätuhoihin sekä majavaan ekosysteemi-insinöörinä.   

Dosentti Sari Holopainen on vesilintututkija Helsingin yliopistossa Kosteikkoekologian ryhmässä. Sarin tutkimusaiheet käsittelevät vesilintujen pesimäympäristöjen ilmiöitä sekä kantojen kestävää käyttöä.   

Keskiviikkona 11.5. klo 19

Kunnantalon Kirkkonummi-sali
Luennon tallenne tulee nähtäville kotisivulle.

Olli Pihlajamaa
Kirjavasiipisiä kärpäsiä ja muita huomiota herättäviä kaksisiipisiä.
Luontoharrastajan huomioita kaksisiipisten maailmasta

Luontokuvaaja Olli Pihlajamaa esittelee harvempia luontoharrastajia kiinnostavan eliöryhmän: kaksisiipiset, johon kuuluvat mm. kärpäset. Tästä diversiteetiltään valtavan suuresta hyönteislahkosta hän tuo esiin lajeja ja lajiryhmiä, jotka ovat ulkonäöltään näyttäviä ja tunnistettavia sekä muodostavat näin sopivan lähtökohdan luontoharrastajien uusiksi kiinnostuksen kohteiksi.

Olli Pihlajamaa on aloittanut aikuisiällä luontoharrastuksen ja luontokuvauksen. Hän on aktiivinen eliölajien kartoittaja ja hänen kuviaan on useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa. Hänen erityisen kiinnostuksen kohteena ovat hyönteiset ja hämähäkkieläimet – niiden kauneus, elämä ja merkityksellisyys.

Kuvat: Olli Pihlajamaa

Torstaina 12.5. klo 18

Kunnantalon Kirkkonummi-sali
Luennon tallenne tulee nähtäville kotisivulle.

Jukka Hintikka
Rönnskärin lintuasema 60 vuotta

Rönnskärin lintuasema, Rönski, sijaitsee Kirkkonummella, kolmisen kilometriä Porkkalanniemen kärjestä etelään. Rönski on lintujen muuton kannalta hienolla paikalla Viron ja Porkkalanniemen välisellä muuttoreitillä.

Rönskin toimintaa hallinnoi “Rönnskärin Lintuaseman Tuki ry”, johon kuuluvat Tringa, Kirkkonummen ympäristöyhdistys ja Kirkkonummen kunta. Rönnskärin lintuaseman tuki ry:n pj Jukka Hintikka kertoo Rönnskärin toiminnasta ja historiasta.

Kuvat Rönskiltä: Jukka Hintikka

Torstaina 12.5. klo 19

Kunnantalon Kirkkonummi-sali
Luennon tallenne tulee nähtäville kotisivulle.

Aapo Salmela
Lintuatlas 2022–2025

Lintuatlaksessa selvitetään Suomessa pesivien lintulajien levinneisyys vapaaehtoisten lintuharrastajien havaintojen perusteella. Atlaksessa jokainen lintulaji on tärkeä ja kaikilla on mahdollisuus ilmoittaa havaintojaan. Tervetuloa kuulemaan lisää hankkeesta ja siihen osallistumisesta!

Lue lisää: birdlife.fi/lintuatlas

Biologi ja lintuharrastaja Aapo Salmela työskentelee BirdLifessa suojeluasiantuntijana. Hänen työtehtäviinsä kuuluu yhdessä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa toteutettavan Suomen neljännen lintuatlaksen (2022-2025) järjestelyt.

Kuva: Margus Ellermaa

Perjantaina 13.5. 18-20

Kirkkonummen kunnantalo
Luentojen tallenne tulee nähtäville kotisivulle.

Petri Ahlroth

klo 18: Luontokato

Luontokatoa voi tarkastella monesta näkökulmasta. Tule kuulemaan, mitä Petri tuumaa asiasta.

klo 19: Maailman todelliset valtiaat

Me havainnoimme ympäristöä maisemarakenteen ja suurten organismien kautta, mutta ekosysteemien toiminnan kannalta sillä, mitä emme näe, voi olla suurempi merkitys. 

Petri Ahlroth on toiminut koko työuransa luonnon monimuotoisuuteen liittyvien asioiden parissa. Hän on työskennellyt Suomen ympäristökeskuksen biodiversiteettikeskuksen johtajana vuodesta 2013 lähtien. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa ympäristöneuvoksena ympäristöministeriössä ja projektien johtotehtävissä Suomen ympäristökeskuksessa ja maa- ja metsätalousministeriössä. Petri väitteli vuonna 1999 maantieteellisten erojen ja paikallisten sopeumien kehittymisestä eristyneissä populaatioissa, jota hän selvitti vesimittariyhteisöjen geeni- ja laboratoriotutkimuksella. Petrin taustalla on koko elämän kestänyt luontoharrastus, joka nykyään keskittyy erityisesti Porkkalanniemelle.

Kuva: Marita Arvela

RETKET JA OPASTUKSET 14.-15.5.

Linturetki 14.5. klo 10.00 Lähteelän virkistysalueen parkkipaikka

Retkellä kuljetaan Lähteelän alueella, mm. lintutornissa. Retken kesto on noin 2,5 tuntia. Retki on maksuton. Retken jälkeen n. klo 12.30 on mahdollista tutustua Porkkalan vanhaan kansakouluun (Porkkalantie 1826) ja sen pihapiiriin Pinna Caféssa. Ilmoitaudu retkelle ja halutessasi bussikuljetukseen tässä:
Ilmoittautuminen retkille ja bussikuljetuksiin

Linturetki 14.5. klo 15.30 Lähteelän virkistysalueen parkkipaikka

Retki on samansisältöinen kuin yllä ja päättyy noin klo 18.00. Ilmoitaudu retkelle ja halutessasi bussikuljetukseen tässä:
Ilmoittautuminen retkille ja bussikuljetuksiin

Yhteistyössä

Lasten linturetki 14.5. klo 10.00 Lähteelän virkistysalueen parkkipaikka

Lasten linturetkellä keskitymme kulkemaan lasten ehdoilla, kuunnellen lintujen ääniä, katsellen ja keskustellen kaikesta mitä retkellä kohdalle sattuu. Kiikarit ja omat eväät mukaan, sekä säähän sopiva vaatetus ja jalkineet. Retken kesto on noin 2,5 tuntia ja matkaa kertyy yhteensä 3-4 km. Lapset osallistuvat retkelle huoltajan kanssa. Retki on maksuton. 

Retken jälkeen n. klo 12.30 on mahdollista tutustua Porkkalan vanhaan kansakouluun (Porkkalantie 1826) ja sen pihapiiriin Pinna Caféssa. Kansakoululta voi kävellä omaan tahtiin tai oppaan mukana n. 200m tietä pitkin Lähteelän parkkipaikalle ja bussipysäkille. Ilmoitaudu retkelle ja halutessasi bussikuljetukseen tässä:
Ilmoittautuminen retkille ja bussikuljetuksiin

Lasten linturetki 14.5. klo 15.30 Lähteelän virkistysalueen parkkipaikka

Retki on samansisältöinen kuin yllä ja päättyy noin klo 18.00. Ilmoitaudu retkelle ja halutessasi bussikuljetukseen tässä:
Ilmoittautuminen retkille ja bussikuljetuksiin

Retket järjestetään säällä kuin säällä! Kannattaa huomata, että usein kun kylillä sataa niin kärjessä paistaa!

Bussikuljetukset

Lauantaina 14.5. järjestämme kaksi bussikuljetusta Porkkalan retkipaikoille. Maksu bussimatkoista on vapaaehtoinen ja sen voi suorittaa käteisellä paikan päällä. Bussin aikataulu on suunniteltu sopimaan retkien aikatauluihin. Voit viettää kolme tuntia joko omaehtoisesti retkeillen tai osallistua retkeen ja viettää hieman vapaa-aikaa esimerkiksi eväitä syöden.

Ilmoittaudu bussikuljetuksiin täällä:
Ilmoittautuminen retkille ja bussikuljetuksiin

Toivomme ennakkoilmoittautumisia etenkin isommilta, yli viiden hengen ryhmiltä! Busseissa on maskisuositus ja maskeja on saatavilla paikan päällä.

Bussin aikataulu 14.5.

9.00 Lähtö Kirkkonummen keskustasta Fyyri-kirjaston takaa parkkipaikalta (Kärrytie)
9.45 Pysähdys Lähteelän bussipysäkille (Källvikintie), josta retket alkavat.
10.00 Saapuminen Porkkalan päätepysäkille (Porkkalantien päässä)
13.00 Lähtö Porkkalan päätepysäkiltä
13.15 Pysähdys Lähteelän bussipysäkille
14.00 Saapuminen Kirkkonummen keskustaan

14.30 Lähtö Kirkkonummen keskustasta Fyyri-kirjaston takaa parkkipaikalta (Kärrytie)
15.15 Pysähdys Lähteelän bussipysäkillä (Källvikintie), josta retket alkavat.
15.30 Saapuminen Porkkalan pysäkille (Porkkalantien päässä)
18.30 Lähtö Porkkalan päätepysäkiltä
18.45 Pysähdys Lähteelän bussipysäkillä
19.30 Saapuminen Kirkkonummen keskustaan.

Oppaat paikalla Porkkalanniemen lintupaikoilla lauantaina ja sunnuntaina 14.-15.5.

Tervetuloa juttelemaan oppaidemme kanssa ja kurkistamaan kaukoputkeen Haahka-lavalle ja Porkkalan välikärkeen Merikotka-tulipaikan läheisyyteen lauantaina klo 10-18 ja sunnuntaina klo 10-17. Lisäämme tarkemmat saapumisohjeet tarkkailupaikoille lähempänä tapahtumaa.

Lauantaina 14.5. 10-18

Porkkalan vanha kansakoulu – Porkkalantie 1826

Pinna Café

Pinna Caféssa bongataan luontohaviksia, kuten kasveja, eläimiä ja luonnonmuodostelmia Porkkalan vanhan kansakoulun pihapiiristä. Petri Ahlroth ja Marita Arvela johdattelevat lähiluonnon havainnointiin. Sopii hyvin lapsille! Mahdollisuus ostaa pientä purtavaa ulkokahvilassa.

Koululla on vain rajatusti parkkitilaa, joten vieraiden toivotaan saapuvan jalan esimerkiksi Lähteelän parkkipaikalta.

Tapahtuman järjestää Borearctia

Lintuslangia
Pinna = havaittu (lintu)laji
Havis = havainto
Elis = elämänpinna. Kun havaitset lajin ensimmäistä kertaa elämässäsi.
Vuodari = vuodenpinna. Havaitset lajin ensimmäistä kertaa kalenterivuoden aikana.
Staijaus = muuton seuranta
Rari = harvinaisuus, harvinainen laji

Porkkalan vanhalla kansakoululla (Porkkalantie 1826) nähtävillä myös Porkkalan aarteet näyttely!


Esittelyt Porkkalanniemen havainnointi- ja retkikohteista

Lintuharrastaja Nico Niemenmaa esittelee Porkkalanniemen retkikohteita videoilla Porkkalan lintupaikat -sivulla.


Yhteistyössä:

%d bloggaajaa tykkää tästä: